Vår historia

Theobroma Cacao – gudarnas gåva

bild1 Kakaon är chokladens mörka hjärta och de första som upptäckte dess goda egenskaper var Mayafolket. För 2000 år sedan började de odla kakaobönan på Yucatanhalvön i Centralamerika. Först använde man bara fruktköttet, eftersom fröna hade en bitter smak. Men av en slump upptäckte man något fantastiskt: Någon fick för sig att kasta en handfull kakaofrön på elden och plötsligt spred sig en alldeles underbar doft. Med tiden lärde man sig att krossa rostade frön och kakaobönor mellan två stenar. Krosset blandades med vatten och kryddor och då skapades en dryck som både smakade och doftade himmelskt.

Drycken Xocolatl var dyr och uppskattad, kakaon betraktades som gudarnas gåva till människorna. Det blev en tradition bland de rika att dricka kakao i samband med ritualer och festmåltider.

Från djungeln till kungahusen

bild1 Den spanska erövraren don Hernán Cortés tog kakaon till Europa på 1500-talet. Drycken blev fort populär när den introducerades för kretsarna runt det spanska hovet, där den tidens trendskapare befann sig. När den spanska prinsessan Anna gifte sig med Ludvig XIII av Frankrike år 1615, tog hon med sig det hemliga kakaoreceptet. Med tiden upptäckte hon att den goda drycken smakade helt fantastiskt med lite socker i och den franska societeten var mäkta imponerad.

Under 1800-talet skrevs en rad viktiga kapitel i kakaons historia. Det var nu man upptäckte hur massa, smör och pulver kunde utvinnas ur kakaobönorna. Och inte minst lärde man sig hur dessa ingredienser i rätt proportioner kunde bli choklad. Choklad med samma karaktär som den vi njuter av än i dag.

Kakao väljs med omsorg

bild1 Kakaoträdet behöver mycket sol och fukt för att växa, så odlingsområden runt ekvatorn är idealiska. Kakaofrukten växer direkt på trädets stam, precis som de talrika vita blommorna. I en kakaofrukt finns 25–40 frön och trädet ger i genomsnitt 20–30 frukter per skörd.

Fazer köper in cirka 7 000 ton kakaomassa, kakaosmör och kakaopulver varje år. Kakaon ska vara av högsta kvalitet, men måste också uppfylla höga etiska krav. Därför är det viktigt för oss att besöka de länder där kakaon odlas. Sedan 2005 har Fazer varit medlem i organisationen World Cocoa Foundation, som främjar hållbar utveckling inom kakaoodling.