HemmaKonditor

Bloggen för Sveriges alla hemmakonditorier

Bagarblogg

Enkelt att lägga upp dina bakverk online

För bagaren som vill visa upp sina bakverk idag har möjligheten aldrig varit fler än de idag är. Man har många val som bagare att visa upp sina bakverk. Man kan välja allt ifrån att ladda upp det man nyligen bakat till Instagram för att försöka mätta hungriga ögon och till och med attrahera nya kunder till sitt bageri till att helt enkelt starta en egen blogg och lägga upp bakverken man bakat i bloggen för bloggläsare att gå igenom och kanske till och med baka själva i sina egna hem.

Många bloggar existerar idag som inte bara laddar upp bilder på sina bakverk utan även lägger upp recepten på bakverken—vilket är bra för hobbybagare som vill baka något speciellt och letar efter unika och häftiga recept att försöka emulera i sina hem.

Är man en bagare som vill “synas” lite mer i världen idag så har möjligheterna aldrig varit större. I detta inlägg kommer bara några tips på hur man kan gå till väga för att synas lite mer och sprida kärleken till andra via Internet idag.

Använd dig utav sociala medier för att sprida dina bakverk!

Det populäraste sättet för inte bara bagare och kockar utan sociala medier gäller för allt möjligt. Sociala medier är idag en av de största marknadsföringskanalerna som finns på jorden. Folk använder sig utav sociala medier för att sprida allt ifrån nya filmer och dokumentärer de gjort till att visa upp nya tatueringar, målningar, och ja, till och med bakverk och häftiga maträtter man gjort i sina restauranger / konditorier.

Är man bagare och vill visa upp häftiga bröllopstårtor man bakat, eller häftiga kakor man experimenterat fram i sitt hem så är sociala medier ett av de bästa sätten att gå till väga för att sprida sina verk och få spridning / synas på ett smidigt och kostnadseffektivt sätt.

Det finns många sociala medier att använda sig utav idag. Nedan följer bara några:

  • Instagram — populärast idag är nog Instagram, följt tätt utav Facebook.
  • Facebook — en annan populär och självklar plattform är Facebook som husar nästan var människa som bor i Sverige idag. Trots att Instagram blivit allt mer populär för inte bara användning utan även marknadsföring, så ägs Instagram i slutändan av Facebook och det är minst lika smidigt att använda sig utav, och göra reklam på båda plattformarna.
  • Snapchat — en relativt ny plattform som många använder sig utav för att göra reklam för sig själva och tjäna nya följare. Snapchat kan vara värt att överväga om man vill nå en ny marknad och om det finns för mycket konkurrens på andra sociala medieplattformar som Instagram och Facebook.

Starta en blogg

Det andra, smarta sättet för att nå nya människor och sprida sina verk är genom att starta en blogg. Att starta en blogg har aldrig varit enklare. Du kan starta en enkelt genom att börja hos ett webbhotell (du kan hitta webbhotell hos Hittawebbhotellet). När du hittat ett webbhotell du tror hade passat dig så går du helt enkelt bara vidare med dem och startar din blogg via dem. Det tar inte mer än några minuter och du betalar för webbhotellet—därefter kan du nästan skapa hur många bloggar du vill—så har du fler idéer än bara bagar-bloggar så kan du skapa även dem på samma konto hos ditt webbhotell. En mycket smidig lösning för den som önskar starta en blogg och inte har tidigare erfarenhet av det.

Step-by-step tårta

Experimentera med bakelser

Idag experimenterar många när det kommer till maträtter och tillsatser men få gör det när det kommer till bakelser. Varför? Det är inte så att någon måste äta den bakelse man lyckats koka ihop — utan tanken är ju att helt enkelt experimentera och se om man lyckas komma på något som inte någon annan kommit på tidigare. Varför är det så få som experimenterar när det kommer till bakelser? Svaret tror jag ligger i att det inte finns en lika stor marknad för bakelser som det finns för mat och därför finns det färre som experimenterar med bakelser, då feedbacken inte är så stor som den är för mat, med mera. Det behöver dock inte innebära att de bagare som redan finns inte ska experimentera med de bakelser de redan har i sitt sortiment. Experimentera vidare säger jag! Varför inte komma på något som inte redan finns?

Event

Olika event brukar vara de perfekta tiderna att experimentera med det man har liggandes här och var. Allt ifrån påsk och jul till fettisdagen och alla hjärtans dag. Ta tillfället i akt och försök gör något som inte finns någon annanstans! Lägg ut detta på Instagram och se om du kan bygga följare. Folk kanske blir intresserade av det arrangemang du lyckats få ihop och därefter kanske de kommer förbi ditt konditori och smakar på den bakelse du fått ihop.

Val av ingredienser

Man kan använda sig utav allt möjligt när det kommer till bakelser men här ska man inte bli allt för tokig. Vissa ingredienser hör inte hemma i bakelser och dessa ska man avstå.

Jag har hört folk tala om kryddor i bakelserna eller till och med växter. Det får ett starkt nej från mig. Men varför inte? Prova! Det kanske gör succé.

Vissa har talat om att ha CBD i sina bakelser. CBD smakar lite som te och även detta har i mina ögon ingen plats i en bakelse. Men varför inte prova? För den som inte smakat hur CBD smakar förut så kan man hitta det här.

Slutord

Oavsett vad du väljer att göra när det kommer till din bakkonst så är det smart att våga lite och ta några risker, då om ingen tar risker så kommer inget nytt att uppkomma, och istället så kommer vi att äta samma sak år efter år och aldrig någonsin bli överraskade. Så prova säger jag!

Om feedback önskas så är ett smart sätt att be om detta via sociala medier. Instagram är verkligen hett när det kommer till att visa upp olika saker man gjort och fått till. Personligen så känner jag många som använder sig utav Instagram för att sprida sina verk och feedbacken Instagram kan ge är verkligen stor. Instagram kan få en att gå från okänd till känd ögonblickligen och är verkligen ett medium man bör ha i åtanke om man önskar få feedback på sina verk och/eller önskar att sprida det man redan jobbar med lite längre än den kundkrets man redan har idag. Så vid önskemål av feedback — prova Instagram! Det är verkligen enkelt att komma igång med det och kan ge en mer än förväntat!

Romchoklad- och toffepaj

Romchoklad- och toffepaj med apelsinmaräng och valnötter

Ingredienser

Mördeg

150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 st ägg
1 st skal av apelsin

Fyllning

1 pkt kondencerad sötad mjölk, ca 400g
100 g mörk choklad, gärna över 70% kakaohalt
4 msk mörk Rom

Apelsinmaräng

3 st äggvitor
½ st saft av citron
3½ dl strösocker
1 st apelsin, skal, saft och bitar av köttet

Topping

12-15 st hela valnötshalvor

En ljuvlig paj! Krispig på ytan, mjuk och len inuti… en fantastisk kombination som jag kommit på själv genom att kombinera flera härliga ingredienser såsom maräng, toffee och mörk choklad.

  1. Börja med att ta av etiketten på burken med kondenserad mjölk och lägg den i en kastrull, fyll kastrullen med vatten, burken ska alltid vara täckt med vatten. Koka burken i 3 timmar, ta upp och låt svalna.
  2. Under tiden som den kondenserade mjölken kokar kan du börja med mördegen. Blanda det kalla smöret med mjölet och florsockret och fördela tills det blir en smulig deg. Tillsätt ägget och veva runt så att allt blir fördelat, knåda inte degen.
  3. Tillsätt skalet av en apelsin, gärna i remsor men var noga med att inte får med något av det beska vita i skalet. Lägg degen i en påse i kylen i ca 40min.
  4. Ta ut degen ur kylen och pressa ut den i en normalstor pajform med löstagbar kant och spänt fast smörplåtspapper i botten så att pajen lättare kan tas loss från formen när den är klar. Ställ formen med degen i i frysen.
  5. Ta ur pajskalet ur frysen när det frusit, pensla botten lite med en av äggulorna som är över efter marängäggvitorna och tryck fast aluminiumfolie runt om pajskalets kanter så att det inte sjunker när det förgräddas.
  6. Förgrädda pajskalet i ugnen i ca 15 minuter på 175 grader. Ta ut skalet och låt det svalna lite.
  7. Bryt upp den mörka chokladen och smält den i mikron eller i ett vattenbad. Droppa sedan i Romen i den smälta chokladen och blanda. Pensla hela insidan av pajskalet med all den smälta chokladsmeten. Låt stelna.
  8. När väl den kondenserade mjölken kokat färdigt och bli till härlig toffee och fått svalna lite så fördela den jämnt över det chokladtäckta pajskalet.
  9. Nu är det dags att göra marängen. Höj gradtalet på ugnen till 250 grader övervärme. Vispa äggvitorna, citronen och hälften av sockret till ett hårt skum, va noga med att absolut inte få med någon äggula!
  10. När du fått det till ett hårt skum så tillsätt resten av sockret och vispa det fast igen.
  11. Finfördela apelsinköttet och tillsätt det, lite i taget, i marängsmeten. Vispa marängen fast och spritsa sedan ut över pajen i söta mönster samtidigt som du toppar med valnötterna.
  12. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 5 minuter på 250 grader tills marängen fått en gyllenbrun färg. Nu är den helt underbara pajen färdig att avnjutas!!!
Chokladkaka med rabarber

Chokladkaka med rabarber

Ingredienser

100 g Mörk choklad/ ögon bak & dessert
100 g Smör
3 dl Grovt hackad mandel
0,75 dl Farin
1 dl Strösocker
3 st Äggvitor
3 st Äggulor
2 msk Mjölk
1 msk Ingefära
1 msk Honung
200 g Rabarber små bitar
2 msk Potatismjöl

Jätte god till kaffet, eller som en efterrätts kaka.

  1. Smörj en form med löstagbar kant ( cirka 26 cm i diamter.
  2. Smält smör och choklad tillsammans i en kastrull på svag värme
  3. Rör i mjölk, honung, äggulor,hackad mandel, farin, ingefära och potatis mjök
  4. Vispa äggvitorna hårda, tillsätt en DL strösocker, gradvis.
  5. Blanda i chokladblandningen och den fint hackade rabarbern
  6. Häll choklad smeten i formen, grädda sen choklad kakan i ugnen i 30-45 minuter på cirka 180 grader.
  7. Sikta kakao pulver över kakan när den svalnat.
Igelkotten

Igelkotten

Ingredienser

KAKAN

125 g Smör
1,5 dl Strösocker
2 st Ägg
2 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
1 msk Kakaopulver
2 msk Hettvatten

SMÖRKRÄMEN

2 msk Kakao pulver
3 msk Hett vatten
75 g Smör
4 dl Florsocker

Dekor

50 g Skållad skalad flisad mandel

Passar bra till barnkalas eller liknande, chokladsmaken smälter i munnen och man vill bara ta en bit till i hopp om att den blir ännu godare.

  1. Rör smör och socker vitt och poröst, rör ner äggen ett i taget och sikta ihop det torra ingredienserna i en bunke.
  2. Vänd ner och tillsätt det hela vattnet.
  3. Fyll i en väl smord och bröad form ca 20 cm i diameter.
  4. Grädda i förvärmd ugn, 190 grader ca 30 minuter.
  5. Pröva med sticka. låt kakan svalna på galler.
  6. Blanda smörkrämen.
  7. Täck kakan med chokladkrämen när kakan svalnat.
  8. Gör ränder över kakan med en gaffel eller liknande, stick ner mandelflisor
Chokladbiskvitkaka

Chokladbiskvitkaka utan ugn

Ingredienser

KAKAN

125 g Smör
0,5 dl Strösocker
2 msk Vit sirap
2 msk Mjölk
30 g ÖGONBLINK chokladdryck
1 msk Kakao pulver
300 g Krossade digestive
50 g Tranbär
50 g Gröna russin
50 g Grovt hackade hasselnötter

GLASYREN

125 g Mörk choklad/ögons back & Dessert
15 g

Det här receptet är perfekt när man inte har en ugn att använda. Det som sätter pricken över I:et på den här kakan är tranbären, russin och dom hackade hasselnötterna.

  1. Blanda smör, socker, sirap och mjölk i en kastrull och värm långsamt upp.
  2. tillsätt det färdiga kakaopulvret och hälften av de krossade kexen och blanda väl.
  3. Tillsätt resten av ingridienserna och rör tills allt blandats väl.
  4. Pressa ner massan i en form, ca 20 cm i diameter.
  5. Sätt in formen i kylskåp och låt stå tills massan är alldeles fast, ta den sen ur formen.
  6. Gör chokladglasyren genom att smälta ihop blockchokladen bruten i småbitar och smöret (ev över vattenbad) under omrörning.
  7. bred glasyren över kakan och låt den stelna, skär den sen i tårtformade bitar.

© 2019 HemmaKonditor. Alla rättigheter reserverade.