Om du blir fikasugen finns det många konditorier i Stockholm där du kan få ditt lystmäte både när det gäller nybakat och något gott att dricka.

Att gå på kondis

Att gå på kondis, eller konditori, och fika är på många sätt en gammal svensk tradition och det finns många konditorier som serverar klassiska svenska bakverk som kanelbullar eller dammsugare tillsammans med en kopp kaffe eller en läsk. Traditionellt var ett kondis ett bageri för finare bakverk som tårtor och bakelser och kallades ibland för sockerbageri och kondiset hade ofta en servering där man kunde sitta ner och avnjuta bakverken. Om du är ute och promenerar på Stockholms gator kan du slinka in på något trevligt ställe på vägen, men om du vill planera ditt besök finns det gott om tips att få på Visit Stockholm där du kan läsa om några av de populäraste konditorierna i Stockholm.

Nuförtiden är det vanligt att bagare och konditorer experimenterar med de klassiska recepten och nyheter sprids fort. Semmelwrappen och Cronuten kom redan för några år sedan men har du provat något av det senaste inom fikatrenderna?

  • Semmelpizza (bakad i stegnugn och toppad med mandelmassa och grädde)
  • Cookie shot (en kaka som är formad som ett glas som man fyller med mjölk)
  • Kanelbullekladdkaka (som är precis vad det låter som – en kladdkaka som smakar kanelbulle)

Nu har de flesta konditorier breddat sitt sortiment och det går också oftast att få en lunchsmörgås, soppa eller en sallad. Idag är det också många konditorier som serverar bakverk med inspiration från andra länder, såsom baklava, ett sött bakverk med rötter från Mellanöstern som innehåller nötter och honung. Eller varför inte prova burek, ett pajliknande bakverk som man ofta hittar i länderna kring Medelhavet. Burek bakas av filodeg med en fyllning av exempelvis köttfärs eller ost. Burek är ofta smakrik och ganska mättande och passar därför bra som lunchalternativ.

Fika för den som vill ha särskilda alternativ

Tillhör du en av dem som ibland finner det svårt att hitta ett bra ställe att fika på? Många är vi som promenerat förbi kaféer och konditorier med härligt dignande skyltfönster. Allt ser gott och frestande ut men vi vet att vi inte kommer att hitta något att äta där inne. För dig som är glutenintolerant, laktosintolerant eller har särskilda önskemål om vegetarisk eller vegansk mat finns det utmärkta alternativ att finna i Stockholm. Trenden att äta nyttigt med fokus på en hållbar livsstil utan att detta ska behöva kosta en allt för mycket har spridit sig även till de tidigare ofta väldigt traditionella konditorierna och nu kan man finna både veganska glassar, glutenfria kakbufféer och ekologiska smörgåsar. Idag behöver man inte alls tänka på att ansöka om sms lån utan UC eller använda Bynk för att äta rätt. Extremt många alternativ finns runt hela stan och man behöver inte betala allt för mycket för en kopp kaffe på några utav dessa fik.

Även den klassiska koppen kaffe har i under lång tid blivit utmanad av exempelvis latte och espresso, men i takt med att hälsotrenden sprider sig hittar den så småningom också till fikabordet. Koffeinfritt te och kaffe har varit ett alternativ länge men idag kan kaffet ibland även toppas med proteinpulver eller matcha. Även de olika tesorterna som vi varit vana att finna på Stockholmscaféerna i många år har fått konkurrens av uppstickaren combucha, fermenterat te. Barnens favoriter, läskedryckerna och saften, har också fått ett bredare utbud och kompletteras av olika varianter av nyttiga smoothies och juicer. Oavsett vad du söker så finns det ett kondis som passar just dig.