Ingredienser

Mördeg

150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 st ägg
1 st skal av apelsin

Fyllning

1 pkt kondencerad sötad mjölk, ca 400g
100 g mörk choklad, gärna över 70% kakaohalt
4 msk mörk Rom

Apelsinmaräng

3 st äggvitor
½ st saft av citron
3½ dl strösocker
1 st apelsin, skal, saft och bitar av köttet

Topping

12-15 st hela valnötshalvor

En ljuvlig paj! Krispig på ytan, mjuk och len inuti… en fantastisk kombination som jag kommit på själv genom att kombinera flera härliga ingredienser såsom maräng, toffee och mörk choklad.

 1. Börja med att ta av etiketten på burken med kondenserad mjölk och lägg den i en kastrull, fyll kastrullen med vatten, burken ska alltid vara täckt med vatten. Koka burken i 3 timmar, ta upp och låt svalna.
 2. Under tiden som den kondenserade mjölken kokar kan du börja med mördegen. Blanda det kalla smöret med mjölet och florsockret och fördela tills det blir en smulig deg. Tillsätt ägget och veva runt så att allt blir fördelat, knåda inte degen.
 3. Tillsätt skalet av en apelsin, gärna i remsor men var noga med att inte får med något av det beska vita i skalet. Lägg degen i en påse i kylen i ca 40min.
 4. Ta ut degen ur kylen och pressa ut den i en normalstor pajform med löstagbar kant och spänt fast smörplåtspapper i botten så att pajen lättare kan tas loss från formen när den är klar. Ställ formen med degen i i frysen.
 5. Ta ur pajskalet ur frysen när det frusit, pensla botten lite med en av äggulorna som är över efter marängäggvitorna och tryck fast aluminiumfolie runt om pajskalets kanter så att det inte sjunker när det förgräddas.
 6. Förgrädda pajskalet i ugnen i ca 15 minuter på 175 grader. Ta ut skalet och låt det svalna lite.
 7. Bryt upp den mörka chokladen och smält den i mikron eller i ett vattenbad. Droppa sedan i Romen i den smälta chokladen och blanda. Pensla hela insidan av pajskalet med all den smälta chokladsmeten. Låt stelna.
 8. När väl den kondenserade mjölken kokat färdigt och bli till härlig toffee och fått svalna lite så fördela den jämnt över det chokladtäckta pajskalet.
 9. Nu är det dags att göra marängen. Höj gradtalet på ugnen till 250 grader övervärme. Vispa äggvitorna, citronen och hälften av sockret till ett hårt skum, va noga med att absolut inte få med någon äggula!
 10. När du fått det till ett hårt skum så tillsätt resten av sockret och vispa det fast igen.
 11. Finfördela apelsinköttet och tillsätt det, lite i taget, i marängsmeten. Vispa marängen fast och spritsa sedan ut över pajen i söta mönster samtidigt som du toppar med valnötterna.
 12. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 5 minuter på 250 grader tills marängen fått en gyllenbrun färg. Nu är den helt underbara pajen färdig att avnjutas!!!